OVLAŠĆENI LPG SERVIS



AC RASIC Ugradnja auto gasa
011/2783520


Kakva je sigurnost autogas uređaja?


Današnji uređaji su dovedeni do nivoa sigurnosti koji daleko nadmašuje bezinsku instalaciju na automobilu. Rezervoar je napravljen od kvalitetnog čelicnog lima debljine 3 do 4 mm. rezervoari su atestirani na pritisak od 60 ili više bara a sigurnosni ventil reaguje na 25 bara. Radni pritisak pri normalnim okolnostima je malo viši nego u bojleru za toplu vodu. Na ventilu koji se nalazi na rezervoaru se pored sigurnosnog ventila nalaze još dva ventila koja reaguju zatvaranjem gasa ako dode do pucanja (kidanja) cevi kroz koje se gas sipa u rezervoar ili se doprema do motora. Takođe na njemu je i sigurnosni ventil koji onemogućava punjenje rezervoara više od 80% nazivne zapremine. Ovo je potrebno da bi na ekstremnim visokim temperaturama gas imao prostora gde da se širi.
Konstrukcija isparivača je takva da onemogućava protok gasa kad je motor ugašen, bez obzira na to da li je dat "kontakt" ili ne. Po propisima, punjenje rezervoara vrši se spolja tako da nema nikakve mogućnosti da se gas nađe unutar kabine. Posebna konstrukcija zaštitne kutije ventila na rezervoaru omogućava izbacivanje svake količine gasa u atmosferu koja bi nastala eventualnim reagovanjem sigurnosnog ventila.


Eksplozija autogasa je moguća samo u koncentraciji od 2 do 9 procenata u odnosu na zapreminu vazduha. To je na otvorenom prostoru gde se automobil kreće prilicno teško postići, tako da praktično nema opasnosti od eksplozije, što se ne bi moglo reci za savremene automobile koji imaju plastične rezervoare i retko koji sigurnosne uređaje za prekid napajanja goriva u slucaju sudara.
Niko ne razmišlja o "bombi" zvanoj bojler dok sedi mirno u kupatilu, Svi su navikli na nju.


Atestiranje ugradnje


Ugradili ste uređaj za TNG, ali da prvi susret sa saobraćajnom policijom ne bi utisnuo duboki trag u vaš ispražnjeni novčanik, morate pribaviti atest i upisati u saobraćajnu dozvolu da vozite na gas. Kako se to radi?


Od nas dobijate atest za rezervoar na kome mora da piše po kom standardu je atestiran (EU ili JUS), zatim atest isparivača, izjavu servisera o ugradnji, račun i naravno garanciju.
Sa svim ovim papirima idete na vanredni tehnički pregled gde se konstatuje da imate ugrađen uređaj za TNG, nakon čega treba da posetite SUP gde dobijate uput za konačni atest koji se obavlja u nekoj od ovlašćenih državnih laboratorija, tipa AMSS- Centar za motorna vozila. Za sve nase musterije, zakazujemo atestiranje u AMSS CMV u Ruzveltovoj ulici.
Po obavljenom atestiranju dobijate knjižicu sa rokom važenja od 10 godina.




Koje su prednosti ugradnje gasnog uređaja na vozilo


• Duži radni vek motora oko 30%
• Povećana autonomija vozila za duplo (nekad i više)
• Ekonomska strana. (Pošto nam je kako nam je, cena je uvek skoro duplo manja
od cene benzina )
• Sa autogasom nece doći do pojave detonacije koja je vrlo štetna za motor,
jer ima oko 104 oktana
• Ekologija, vozila na autogas zadovoljavaju najstrožije standarde po
pitanju izduvnih gasova, mada ko mari za to...
• Razliku u ceni goriva možete potrošiti na razne nacine a jedan je da
automobil bolje ili besplatno održavate ili date ženi te pare, mnogo će Vas voleti.
• Na zapadu vlade dotiraju ugradnju autogas uređaja jer investiraju u
ekologiju i ekonomiju, ovde stalno prete taksom.
• Italija i Bugarska, dve zemlje prilicno različitog standarda imaju populaciju
automobila na auto gas koja prelazi 70%.




Zašto se ne proizvode automobili na autogas? PDF | Štampaj | E-pošta


To treba pitati "sedam sestara" i automobilsku industriju koja živi od proizvodnje sve "savremenijih" motora koji se u osnovi nisu promenili zadnjuh 200 godina. Opravdanost dvostruko i trostruko skupljeg motora koji eventualno troši 30% manje nego starija braća a zagađuje okolinu i dalje samo u manjoj meri ne može da se iskaže kroz cifru da se odmah pravi jeftin motor koji je uz to ekološki odmah. Razlika u ceni ide njima. Prvobitni motori su išli na gas ali je tada vladao problem sa transportom i skladištenjem gasa. Mislite o tome.


Da li je potrebno paziti koliko se sipa goriva? PDF | Štampaj | E-pošta






Nema potrebe, ventil na rezervoaru ce se sam postarati da budete bezbrižni jer pumpa na kojoj sipate i ventil na rezervoaru nece dozvoliti da se sipa više od 80% zapremine rezervoara. Nažalost na većini naših pumpi, točenje gasa se ne prekida, iako se ventil ~bučno~ trudi da prekine dotok gasa u rezervoar. Kada se ventil na rezervoaru oglasi, zamolite pumpadžiju da prekine točenje gasa.




Kako se pali vozilo zimi? PDF | Štampaj | E-pošta


Kod vozila sa karburatorom može doci do otežanog starta motora na niskim temperaturama. Iskustva od prethodnih zima kažu da se može upaliti auto na gas i na -20 stepeni ako su motor i uređaj ispravni. Kod vozila sa INJECTION ubrizgavanjem benzina, nema tih problema jer ta vozila uvek pale na benzin da bi potom automatski prešli na autogas prilikom postizanja odredenog broja obrtaja ili temperature motora.


Kako se održava uređaj? PDF | Štampaj | E-pošta


Autogas uređaj zahteva minimalno održavanje. Potrebno je svakih 10.000 km. izvršiti kontrolu instalacije ili jednom godišnje ako se preedje manje kilometara. Na svakih 50-60.000 km je potrebno servisiranje isparivača. Zbog nečistoće koja se nalazi u gasu, potrebno je na svakih 10.000 km očistiti ili zameniti filter za gas koji se nalazi u elektroventilu za gas. Zamena nekog dela se vrši po potrebi ali je to vrlo retko jer instalacija često nadživi motor.






Da li se oseća miris gasa u automobilu? PDF | Štampaj | E-pošta


Kad je uređaj pravilno montiran i podešen, gas nema šta da traži u kabini automobila ni oko njega. Neugodan miris se dodaje da bi se na vreme primetilo ako nešto nije u redu sa instalacijom. Sagoreli gas ima spescifican miris kao što ga ima dizel i benzin. Taj miris može da se oseti iza automobila. Ako je miris jači, to je znak da ne sagoreva pravilno.






Da li je opasno parkirati u garaži? PDF | Štampaj | E-pošta


Nije preporučljivo parkirati vozilo u manjim zatvorenim prostorijama, ako je to neophodno, treba napraviti bar dva otvora u visini poda prostorije da bi se omogućila ventilacija. Autogas je teži od vazduha. Izuzetak je ako se stavi ventil najnovije generacije koji ima na sebi elektro ventil kojim se zatvara rezervoar kad se motor ugasi. Tako opremljeno vozilo se može parkirati i u podzemnim garažama.


Šta raditi u slucaju sudara vozila? PDF | Štampaj | E-pošta


Potrebno je zatvoriti ventil na rezervoaru da bi se sprečilo eventualno lagano curenje gasa ako je došlo do lakšeg oštećenja cevi na instalacijama . Rezervoar je dovoljno čvrst da pretrpi velika mehančka oštećenja a da pri tome ostane nepropustan. U teškim saobraćajnim nesrećama, gasni rezervoar je jedna od retkih stvari koja ostane neoštećena.






Kakva je sigurnost autogas uređaja? PDF | Štampaj | E-pošta


Zemlja sa najdužom tradicijom proizvodnje ovih uređaja je Italija. Postoje mnogi proizvođaci kao što su Lovato, Landi Renzo, BRC, Tartarini, Bedini Longas, LonGas, itd... Svi proizvođaci zadovoljavaju stroge svetske standarde, tako da su uređaji po funkciji vrlo slični. Kod nas su trenutno najpopularniji Lovato i Landi uređaji koji su zamenili na tržištu nekad veoma popularan Bedini i manje popularan ali više dostupan Elplin iz Konjica. Kod najnovijih automobila u koji se fabrički ugraduje sekvencijalno ubrizgavanje gasa je zastupljen je LandiRenzo koji u svojoj kontroli ima preko 70% OEM tržišta.



www.lovatogas.co.rs

UGRADNJA AUTOGASA, UGRADNJA AUTO GASA BEOGRAD, AUTOGAS UGRADNJA BEOGRAD, AUTOGAS BEOGRAD, AUTOGAS SRBIJA, LOVATO SRBIJA, AUTOGAS NOVI SAD, AUTOGAS UGRADNJA, AUTOGAS SERVIS BEOGRAD, AUTOGAS ODRŽAVANJE, AUTO GAS BEOGRAD, PLIN BEOGRAD, AUTO GAS SERVIS BEOGRAD, LPG BEOGRAD, TNG BEOGRAD, BRC BEOGRAD, TOMASETO BEOGRAD, LANDI RENZO BEOGRAD, AGIS OBD CAN, LOVATOGAS, LOVATO BEOGRAD, PLIN SRBIJA, UGRADNJA PLINA SRBIJA BEOGRAD, TNG SERVIS, LANDI RENCO BEOGRAD SRBIJA, AUTOGAS RASIC, AUTOGAS RASIC, AUTO GAS RASIC, AC RASIC, AUTOCENTAR RASIC, AC AUTO GAS,

0 коментара:

Постави коментар

Vreme danas

Kurs Eura danas

  © Copyright 2009 Design by by Optimizacija Sajta 2009

Back to TOP